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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  01/09/2023
Data da última atualização:  15/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SCHNEIDER, R.; TANDEL, A. M.; DENGA, E.; CORREA, D. S.
Afiliação:  Nanotechnology National Laboratory for Agriculture (LNNA); Department of Chemical and Biological Engineering, University at Buffalo; Department of Chemical and Biological Engineering, University at Buffalo; DANIEL SOUZA CORREA, CNPDIA.
Título:  Scalable synthesis of ultrathin MoS2 membranes for dye desalination.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Journal of Membrane Science Letters, v. 3, 100058, 2023.
Páginas:  7 p.
ISSN:  2772-4212
DOI:  doi.org/10.1016/j.memlet.2023.100058
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Molybdenum disulfide (MoS2) has been fabricated into thin-film composite (TFC) membranes for dye desalination due to its excellent underwater stability and tunable interlay spacing. However, it remains challenging to synthesize thin layers of MoS2 with high water permeance and high dye rejection due to the difficulty in fabricating large crystalline sheets or exfoliation. Herein, we report a scalable method coupling bottom-up hydrothermal synthesis and top-down ultrasonic exfoliation to obtain well-dispersed MoS2 nanosheets and a vacuum filtration method to prepare ultrathin membranes (thickness: 30 ? 60 nm) for dye desalination. The MoS2 nanosheets and membranes are thoroughly characterized for their chemistries and nanostructures. The membrane with 60-nm MoS2 exhibits water permeance of 32 LMH/bar, Na2SO4 rejection of 2.3%, and Direct Red-80 rejection of 99.0%. The MoS2 membranes exhibit dye desalination performance superior to state-of-the-art commercial polyamide membranes and many leading membranes based on two-dimensional materials.
Palavras-Chave:  Dye desalination; Hydrothermal reaction; Membranes; MoS2; Ultrasonic exfoliation.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156320/1/P-Scalable-synthesis-of-ultrathin-MoS2-membranes-for-dye-desalination.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18269 - 1UPCAP - DDPROCI.23/802023/84
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  04/02/2010
Data da última atualização:  26/02/2010
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 3
Autoria:  ROSA, P. M.; ANTONIASSI, R.; FREITAS, S. C.; BIZZO, H. R.; ZANOTTO, D. L.; OLIVEIRA, M. F.; CASTIGLIONI, V. B. R.
Afiliação:  P. M. ROSA, UFRRJ; ROSEMAR ANTONIASSI, CTAA; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; DIRCEU LUIZ ZANOTTO, CNPSA; MARCELO FERNANDES DE OLIVEIRA, CNPSo; VANIA BEATRIZ RODRIGUES CASTIGLIONI, SEP.
Título:  Chemical composition of brazilian sunflower varieties.
Ano de publicação:  2009
Fonte/Imprenta:  Helia, Novi Sad, v. 32, n. 50, p. 145-156, 2009.
DOI:  10.2298/HEL0950145R
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Sunflower is the world fourth most important source of edible oil, after palm oil, soybean and rapeseed/canola. Sunflower acreage in Brazil has been consolidated due to the constant efforts in genetic and agronomical studies carried out by Brazilian research institutions. Although easily adapted to many Brazilian regions, genetic and agronomical improvements were needed so that economically viable crops could be harvested. Sunflower varieties with interesting oil composition as well as noteworthy protein quality were obtained. As part of these efforts, two new varieties were developed by Embrapa Soybean, Embrapa 122 V2000 and Embrapa F2 BRS 191. This work was aimed at evaluating the chemical composition of the seeds, defatted meal and oil quality of these varieties. The oil content varied from 44 to 52% in F2 BRS and from 36 to 47% in E 122. Linoleic (62-69%) and oleic (20-25%) were the major fatty acids in both varieties. The protein content of the defatted meal ranged from 28 to 32%. Slight differences were observed in amino acids profile, sterols and chlorogenic acid content.
Palavras-Chave:  Esterol; Oil; Seed; Sunflower.
Thesagro:  Ácido Graxo; Composição Química; Girassol; Óleo; Semente.
Thesaurus NAL:  chemical composition; fatty acids; sterols.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://www.doiserbia.nb.rs/img/doi/1018-1806/2009/1018-18060950145R.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPSA17705 - 1UPCSP - PP2010.10799
CTAA10127 - 1UPCSP - PP2009/0992010.00010
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